Posted by admin on Wrzesień - 24 - 2016 | Komentowanie nie jest możliwe

Bitwę o zdrowe żywienie brytyjskich młodych ludzi rozpoczął Jamie Oliver, człowiek powiązany z kuchnią i kulinariami, pracodawca kuchni, kochający łatwe oraz urodziwe posiłki. Przez wiele lat nie był w stanie zrozumieć, dlaczego dzieci w szkołach brytyjskich faszerowane są śmieciowym pożywieniem wywodzącym od korporacji cateringowych, przygotowanym w szkolnych kuchniach z głęboko mrożonych produktów oraz półproduktów, podczas gdy okolice miast oraz miasteczek pełne są drobnych producentów żywności, jacy wytwarzają w przystępnych cenach produkty żywnościowe pełnowartościowe, bez zastosowania syntetycznych środków oraz polepszaczy smaków – zobacz zdrowe pieczywo. Batalia trwała wiele lat, jednak Jamie osiągnął sukces. Ujawnił, że szkolne posiłki w żadnym wypadku nie są dużo droższe od tych cateringowych, a ich wartość zdrowotna jest zdecydowanie pokaźniejsza. Udało się zdobyć dofinansowanie od brytyjskiego rządu, wydaje się w takim razie, że na razie sytuacja przebiega pomyślnie dla zdrowia brytyjskich dzieci. Wobec tego ze zdziwieniem można odnotować fakt, że polskie szkoły, w których zespół pań kucharek przygotowywał na co dzień dzieciom łatwe ale smaczne i zdrowe posiłki, chcą odejść od tego modelu na rzecz obsługi cateringowej.

Ciekawe wpisy tematyczne:

Comments are closed.